Hoe worden harde gommen gemaakt ? (vervolg)
Deze oplossing wordt dan gemengd met suiker en glucose en vervolgens gekookt tot een bepaalde drogestofgehalte. Verder wordt er nog kleur en smaak aan toegevoegd en bij vruchtsmaken ook nog citroenzuur om de smaken beter te doen uitkomen. Bij zwarte gommetjes wordt er natuurlijk zoethoutextract (reglisse) aan toegevoegd.

Dit afgewerkt kooksel wordt door middel van een mogul (machine om snoepjes te vormen en te gieten) in de gepaste vorm gegoten. Deze harde gommen bevatten teveel water (wat nodig was om te kunnen gieten) en gaan dus naargelang de grootte van het snoepje enkele dagen in een droogkamer met een temperatuur tussen 60 en 80°C.

Na enkele dagen droogtijd gaan die harde gommen over dezelfde mogul om te ontdoen van het poeder.
Verder wórden ze afgewerkt met olie of met suiker. Gewassen gommen zoals Belgas of krieken worden gewassen onder een bed van stoom om zo heel mooi te glanzen. Suikerbakkerij Joris is de enige in Europa die deze techniek nog toepast.

- Fabricatie zachte gommen